عضویت در خبرنامه

پیوندهای سازمان

دیروز، امروز، فردا/ مهندس بشارتی و مهندس نیکزاد

برنامه ۱۳۹۱/۱۱/۱۲(جلیل بشارتی و مهندس علی نیکزاد)

«دیروز،امروز، فردا» این هفته در حالی روی آنتن رفت که مهندس علی نیکزاد (وزیر راه و شهرسازی) و جلیل بشارتی ( پرسابقه ترین رئیس اداره دفتر مناطق محروم نهاد ریاست جمهوری) حول موضوع «از محرومیت زدایی تا سازندگی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی» به بحث و تبادل نظر پرداختند.

بشارتی در ابتدای برنامه در مورد تعریف محرومیت گفت:«برای اینکه یک نقطه محروم را بشناسیم لازم است از تمام شاخص های نقاط برخوردار آگاه باشیم و بعد به تفاوت ها و عقب ماندگی ها برسیم. یکی از کارهای سخت ما در روزهای اول، مطالعه در همین زمینه بود. قبل از ما هم سازمان برنامه و بودجه در این زمینه مطالعاتی داشت اما بعد از جنگ که دفتر مناطق محروم تاسیس شد، ما با یک سری مصوبه کلی مواجه شدیم و به این نتیجه رسیدیم که باید به یک سری جزئیات هم دست پیدا کنیم تا به شناخت درستی از مناطق محروم برسیم.»

وی ادامه داد:«پنج نشانه برای اینکه یک منطقه را، منطقه محروم بنامیم وجود دارد که عبارتند از: آب و بهداشت، راه،فضای آموزشی، برق و زیر ساخت ها. الان به لطف خدا، یک نوع یک پارچگی در کشور وجود دارد و نقاط بسیار معدودی وهست که بتوان آن را محروم نامید و فقط لکه های کوچکی وجود دارد که باید محرومیت زدایی شود. مثلاً الان همه راه های کشور سر و سامان دارد و انشالله تا یکی- دو سال آینده همه راه ها آسفالت خواهد شد. فکر می کنم تحولی که از طلوع انقلاب تا امروز به وجود آمده است، خیلی از جغرافیا را تغییر داده است. در روزهای اول انقلاب خیلی از راه های کشور خاکی بود اما امروز اکثر راه ها آسفالت هستند.تعداد مناطقی که در بین روستاها محروم تر از دیگر روستا ها هستند از نظر جغرافیایی زیر پنج درصد است.»

وزیر راه و شهر سازی که بعد از مدت ها دعوت «دیروز، امروز، فردا» را برای حضور در این برنامه تلویزیونی پذیرفته بود در صحبت های ابتدایی خود گفت: «امروز که داریم با هم صحبت می کنیم موفقیت های زیادی در زمینه محرومیت زدایی حاصل شده است. مثلاً در زمینه آب شرب روستایی بالای ۷۰ درصد از روستا ها با مشکل مواجه نیستند یا در زمینه راه بالای ۶۶ درصد از راه های روستایی سر و سامان پیدا کرده است. خوشبختانه امروز بالای ۹۵ درصد از روستاهای کشور از نعمت برق برخوردار هستند. در زمینه فضاهای آموزشی و مدرسه هم الان تمام روستاها ساماندهی شده است و هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد و همچنین در زمینه بهداشت هم تا آنجایی که در توان بوده کارهای زیادی صورت گرفته است.»

نیکزاد ادامه داد:«همه دولت های بعد از انقلاب زحمت کشیده اند اما در بحث راه دولت احمدی نژاد، کار بسیار بزرگی انجام شده است. قبل از انقلاب فقط ۲۰۰ کیلومتر راه روستایی وجود داشته است اما الان این رقم به مراتب افزایش پیدا کرده است. در بخش مسکن، در دولت های قبل از دولت آقای احمدی نژاد سالانه ۲۰ هزار واحد مقاوم سازی می شده اما سال ۸۴ که دولت مستقر شد آقای احمدی نژاد دستور مقاوم سازی ۲۰۰ هزار واحد مسکونی را صادر کردند. بنیاد مسکن وارد عمل شد و در طول این مدت یک میلیون و پانصد هزار واحد مقاوم سازی شده است که انشاالله امسال در ایام دهه فجر واحد یک میلیون و پانصدم را با حضور احمدی نژاد افتتاح خواهیم کرد. حضرت آقا از یکی از روستاهای زلزله زده آذربایجان بازدید کردند ایشان شاهد بودند که خانه ای که مقاوم سازی شده بود سالم بود اما پنجاه متر آن طرف تر یکی از خانه ها که مقاوم سازی نشده بود به طور کامل تخریب شده بود. در کل ایران که ما ۶۳ هزار روستا داریم و در کل این ۶۳ هزار روستا هیچ کس نمی تواند ادعا کند که دولت وام چهار درصد مقاوم سازی را پرداخت نمی کند »

وی صحبت هایش را اینطور ادامه داد:« وقتی زلزله آذربایجان به وقوع پیوست و به نظر من خدا در دهان بعضی از مسولین گذاشت که ما سه ماهه بازسازی ۳۰ هزار واحد مسکونی را در مناطق زلزله زده انجام خواهیم داد، خیلی ها گفتند که این کار خیلی سخت و شاید غیرممکن است اما به لطف خدا این اتفاق افتاد و امروز در استان آذربایجان، همه در دمای زیر صفر و سرما در حال گذران زندگی در خانه های خود هستند..»

بشارتی در ادامه برنامه با بیان اینکه  وقتی می گوییم مناطق محروم کم شده است، منظور این نیست که دیگر هیچ مشکلی وجود ندارد گفت:«از ابتدای انقلاب تا الان همه مسولین در این راه قدم برداشته اند و زحمات زیادی کشیده اند تا محرومیت زدایی انجام شود. این فصل مشترک تاکید همه مسولین در همه سطوح بوده است و همه در این راه کمک کرده اند. محرومیت زدایی از مناطق مختلف کشور یک کار بسیار عظیمی بود که شکر خدا تا حد زیادی انجام شده است. الان دستگاه های مختلف مشغول هستند و در تلاش اند تا این پنج درصد را با تلاش زیاد از بین ببرند. این محرومیت زدایی معجزه انقلاب اسلامی است که اتفاق افتاده است. ما سه سال پیش جشن پایان برق رسانی را در تمام کشور برپا کردیم و این درحالی است که در خیلی از کشورها مثل چین وهند هنوز خیلی از روستاها از نعمت برق برخوردار نیستند. خیلی از کشورها که ادعای انرژی هسته ای دارند هم هنوز در تامین برق مورد نیاز بعضی از روستا عاجزهستند اما به لطف خدا ما در این زمینه به موفقیت دست پیدا کرده ایم. شما غرب را نگاه کنید! اعتقادات مکتبی و مذهبی که داشتیم جان مایه اصلی پیشرفت علمی ما بوده است. رد پای اعتقادی نظام ولایی و اسلامی ما باعث شده در کسب دانش و پیشرفت فناوری به وضوح پیداست.»

نیکزاد در ادامه برنامه با بیان اینکه بعد از معصومین، بالاترین خدمت را امام به اسلام کرد گفت:« اگر امام نبود و انقلاب نمی شد یک کشاورز روستا زاده نمی توانست به مسولیت دست پیدا کند. خیلی از مسولینی که در طول انقلاب خدمت کرده اند، الزاماً در یک خانواده شهری بزرگ نشده اند و اهل روستا بوده اند.»

وی ادامه داد:«همه دولت ها به اجرای رو به رشد پروژه ها در شهر و روستا پرداخته اند اما سرعت دولت ها با هم متفاوت بود. در همه زمینه ها سرعت برای اجرای طرح های مختلف متفاوت بوده است. منش و روش دین اسلام و بحثی که امام داشت بر عدالت اجتماعی است. امام فرمود من یک موی کوخ نشینان را با کاخ نشینان عوض نمی کنم که همین نگاه  باعث ایجاد جهاد سازندگی و … شد. همه این اقدامات برای حفظ سنگر تولید و فرهنگ اصیل و پاک روستایی بود. البته اگر آیتم های محرومیت را هم به صد برسانیم، باید اشتغال و معیشت روستایی تامین شود. کارهایی که در روستا باید توسط دولت انجام می شده، در طول انقلاب انجام شده است. الان بین روستاها با شهر از نظر امکانات وجود دارد؟ ما باید بتوانیم مساله معیشت روستایی را حل کنیم. یک کشاورز چرا در روستا نمی ماند؟ امام و رهبری به همه مسائل با دید عدالت اجتماعی نگاه می کردند و مسولین اجرایی هم به همین شکل، اما خب نگاه مسولین با هم متفاوت بوده است. آقای بشارتی می توانند شهادت دهند که دیدگاه دولت به مسائل روستایی ماورای مسائل شهری بوده است.»

بشارتی در پاسخ به این که حذف وزارت جهاد سازندگی چقدر لطمه به محرومیت زدایی لطمه وارد کرد، گفت: «این نکته درستی است. حرکات خودجوش مردمی تا حدی این خلاء را پر کرد اما جهاد سازندگی انسجام بیشتری داشت و همه از دانشگاهی و روستایی زیر چتر آن حضور پیدا می کردند و در جهت محرومیت زدایی فعالیت می کردند. استاد دانشگاه امیرکبیر را به دورترین روستاها می بردیم و او افتخار می کرد که هفته ای دو روز به صورت رایگان در خدمت محرومیت زدایی فعالیت داشته باشد. یک جریان هایی پیش آمد که مربوط به مجلس ششم بود. جریاناتی دولت را درگیر کرد. بحث درمورد انحلال جهاد نبود، کلمه کشاورزی به جهاد اضافه شد تا مسائل مربوط به کشاورزی با مجاهدت پیشرفت داشته باشد. جهاد سازندگی نهادی بود که روی همه مسائل مربوط به روستا متمرکز بود. جریانات خیلی به سرعت پیش رفت و به قانون تبدیل شد. به نظرم باید تدابیری اندیشیده شود که آن مسائل دوباره احیاء شود.»

نیکزاد هم در پاسخ به همین سوال گفت: «انقلاب وقتی به وجود آمد یک سری ویژگی ها و ارزش ها مثل روحیه بسیجی و جهادی احیاء شد. هنوز هم این روحیه در مردم وجود دارد. در زلزله آذربایجان جوان ها با روحیه ای بسیجی و جهادی وارد عمل شده بودند و در جهت حل مسائل فعالیت می کردند. به نظرم سیستم باید از این انسان ها استفاده کند تا این راه احیاء شود. در وزارت راه و شهر سازی یک معاونت روستایی وجود دارد. دیدگاه دولت ها نسبت به انجام وظایفشان مهم است و روحیه افراد بیاد جهادی و بسیجی باشد.»

وی ادامه داد:«چیزی که در حوزه کاری من وجود دارد نشان می دهد که این دولت از ظرفیت های جهادی خود به خوبی استفاده کرده است. الان خیلی از افراد تغییر پیدا کرده اند اما عرض من این است که به جای حفظ ساختمان وزارتخانه، باید روحیه جهادی حفظ شود. هر کس که با روحیه بسیجی و جهادی وارد کار شود حتما به نتیجه خوبی خواهد رسید. رهبری بارها همه ما را به داشتن روحیه جهادی و بسجی دعوت کرده اند. ما باید دهه فجر را جشن بگیریم یا به معنویت و باطن کار توجه و عمل کنیم؟ ای کاش بتوانیم روحیه بسیجی و جهادی را حفظ و منتقل کنیم.»

بشارتی در ادامه برنامه با بیان این که  مناطقی  که رئیس جمهوری و وزراء می رفتند به خوبی محرومیت زدایی می شد، اظهار داشت:«ارتباط مردمی مسولین با مردم یکی از نعمت های انقلاب است. اما به نظر من تشکل هم علاوه بر روحیه جهادی و بسیجی، یک نیاز است. الان اکثر دوستان با روحیه بسیجی و جهادی انجام وظیفه می کنند و این جای شکر دارد. جهاد دانشگاهی یک شاخه ای از جهاد سازندگی بود. به نظرم باید این شاخه را به تدریج احیاء کنیم.»

بشارتی در پاسخ به این سوال رنجبران که کدام دولت نسبت به بقیه دولت ها در زمینه محرومیت زدایی فعالیت بیشتری داشته، پاسخ داد:«در همه دولت ها از کار من در زمینه محرومیت زدایی حمایت شده است. در دولت نهم و دهم وزرا هم وارد صحنه شدند و نسبت به روستاها و مناطق دور حساس تر شدند و به این موضوع بودجه هم اختصاص دادند. البته در دولت های قبل هم توجه وجود داشت اما سفرهای استانی دولت نهم و دهم موضوع خاصی بود. این سفر ها باعث شد مسولین از نزدیک با مشکلات مواجه شوند و بودجه ای خاص را برای رفع محرومیت ها اختصاص یابد. همه دستگاه های سه قوه در طول همه این سال ها در زمینه محرومیت زدایی فعالیت خوبی داشته اند.»

نیکزاد در بخش پایانی برنامه در مورد مسکن مهر گفت: «در دولت آقای احمدی نژاد به اندازه کل تاریخ به روستاها گاز کشی انجام شده است. حضرت علی(ع) می فرماید امروز درکوفه کسی نیست که زندگی او سامان نداشته باشد. خوردن آب سالم، نان گندم و داشتن خانه سه فاکتوری بود که حضرت امیر (ع) برای داشتن یک زندگی خوب توصیف می کنند. حضرت امام می فرمایند کم ترین حق هر شهروند داشتن مسکن مناسب است. همه این ها بیانگر این است که کار مسکن مهر گفتمان امام است. کار آقای احمدی نژاد در مسکن مهر یک کار اسلامی، انسانی و انقلابی است. در دولت های قبلی سالانه نهایتاً ۶۰هزار واحد ساخته میشد اما در این دولت و دولت قبلی فضا به طور کلی تغییر پیدا کرد و برای ۴ میلیون و ۱۴۰ خانوار خانه ساخته می شود! از این بهتر در دنیا الگویی وجود دارد که زمین به صورت رایگان در اختیار مردم قرار بگیرد و سنت وام قرض الحسنه احیا شود؟»

بشارتی در واکنش به صحبت های نیکزاد گفت:« مسکن مهر واقعاً کار بزرگی بود. این مسکن مهر در هیچ جای دنیا سابقه نداشته و یک پدیده بی سابقه در طول انقلاب بود. همینطور مساله گاز کشی به روستاها…»

نیکزاد در پایان برنامه هم گفت:«ما می گوییم انبوه ساز بیاید و از جیب خودش بسازد و بعد از ما وام بگیرد. با توجه به مشکلاتی که پیروی تحریم ها به وجود آمد، در زمان وزرات آقای محرابیان، ما با همان قیمت خانه ها را ساختیم اما الان چون قیمت مصالح بالا رفت قیمت مسکن مهر هم تا مرز ۴۰ درصد افزایش یافت که از این موضوع گریزی نیست. »

دانلود برنامه

نوشتن دیدگاه


هفت + = هشت

  • mehrbaran-irs-home وارثین ۶

    ششمین شماره نشریه وارثین در زمستان سال ۸۸ انتشار یافت. […]

حامیان مهرباران